Nyt olen toteuttanutton Jan Fennelin kirjan ohjeita.  Oon totellu ohjeita viikon ajan ja muutosta on pikkuhiljaa tullut enemmän ja enemmän hyvään suuntaan. Uskon vahvasti ton kirjan teoriaan ja yleensä johtajuus teoriaan. Vaikka monille kiistelty aihe onkin.

Varsinkin kotona olo on siltä rauhallisempaa. Ennen se seurasi muo aivan joka paikkaan. Vaikka Elda olisi umpiunessa niin samassa se valpastui kun vähänkään persettäni paikaltani nostin. Onhan tuokin nyt koiralle stressaavaa kun kokoajan seurailee mun tekemisiä. Nyt voin rauhassa mennä paikasta toiseen ja Elda jää makaamaan levollisena. Toki seuraileehan se muo aina varsinkin jos tiedossa oiskin ruokaa tai ulkoilua, mutta esim. vessaan ja suihkuun saan mennä rauhassa....

Nyt ton kirjan luettua oon seuraillu Eldan touhuja ja opetellu vähän sen elekieltä. Varsinkin koirapuistossa oon tajunnukkin että sehän onkin päälle päsmärinä siellä. Se tulee hyvin toisten kanssa toimeen ja on alistunutta, mutta ei kauaakaan kun se johtaakin koko homaa ja leikkejä. :D Esim. Uusi asia on se että koirien leikeissä takaa ajettava onkin johtaja eikä toisinpäin. En sano että pätee kaikkiin tilanteisiin varsinkin toinen juoksee karkuun pelosta ja henkensä edestä, mutta leikkiessä. Eldahan tunnetusti haluaa aina olla takaa ajettava. Se käy käskyttämässä ja kutsumassa muita ajamaan sitä takaa. Se rakastaa sitä että on nopein eikä muut saa sitä kiinni. Kerrankin kun sattuikin olemaan sitä nopeampi ja paljon isompi sitä ei kiinnostanut ja se tuli istumaan kiltisti sivulleni ja kökötti siinä. Painileikeissä myös humaan monesti että se pitää joskus tassua toisen niskan päällä. Se ei ikinä haasta riitaa vaan on taitava luovimaan. Kaikkien kanssa se tulee toimeen ja jos hiemankaan on tilaisuutta se kipuaa ylemmäs laumassa huomaamatta. Niin olen huomannut koirapuistossa ja kotona. :D

Sain viime agilityssä Marialta kannustavaa palautetta, että kuulemma Eldassa on nyt jo tapahtunut muutosta vaikka oltiin toteutettu tota ohjelmaa vasta neljä päivää. Kirjassa oli että yleensä kahdessa viikossa johtajan paikka on vaihdettu. Se tapahtuu pikku hiljaa. Koira alentuu ja minä ylennyn. Jee! Niin ja mitä  viisaampi koira sitä enemmän se kyseenalaistaa muutosta ja sun pätevyyttä johtajaks. Elda kyseenalaisti sitä viimeksi tänään mm. nappaamalla jonkun marjan suuhunsa ja ei meinannut sylkäistä sitä ulos vaikka käskin. No nipistin sitä hiukka korvasta niin johan putosi.( Johtaja koirathan näykkäisevät alempiaan korvasta tai persuksesta jos nekäyttäytyy sopimattomasti.) Tosiaan Elda oli agilityssä odotusvuoronsa jopa todella rentoutunut. Yleensä se vain itkee kun muut pääsee tekee ja saa nakkia suuhun.

Olin tossa lauantaina hallilla itsekseni harjottelemassa kontakteja ja keppejä. Elda meni muuten jo aikas haipakkaa niitä. Pitää panostaa vielä heikompaan puoleen. Kuiteski siis sielä oli samaan aikaan ulkona agikisat. Katoinki niitä jonkin verran. Mini ja Medi kolmosii. Hirmuisesti tuli kontaksti virheitä ja pari todella hyvän näköistä ohjausta siis se näytti oikeesti helpolta kun ne teki sen. Sitten pisti silmään Maria ja Marian koirat. Se oli siis toimitsijana siellä. Ne makas siel niin rentoutuneina, vaikka se poitu paikalta ja vaikka mitä. Siinä on mulla tavotetta. Eldalla nimenomaan on vaikeeta rentoutua ja rauhottua vieraissa paikoissa.

Ilmottauduttiin Eldan kanssa Jaakko Suoknuutin koulutus viikonloppuun. Kasvis täti järkkäilly. :) Muo vähän kyllä jännittää että minkälaisia totuuksia sitä kuulee. :D Toivottavasti Eldan juoksut ei ennättäis vielä tulemaan silloin.

Tykkään siis perehtyä näihin johtajuus asioihin. Tosi mielenkiintoista. Haluan oppia hyväksi johtajaksi tälle meidän pikku hauvelillemme. Jos se asia ei pelaa niin ei sitten mikään. Agilityssä tulee hyllyjä minkä ehtii.

Oon miettiny  myös muita uusia harrastuksia. Vesipelastus kiinnosais kun tuo Eldakin rakastaa tota uimista. Taitaa olla vielä liian nuori ja epäilyttää kun se on varautunut vieraille ihmisille. Vois olla että apua tarvitsevat jäis hukkumaan ja Elda pinkois karkuun minkä ehti. Toisen oon miettiny hakua. Uskoisin et tykkäis siitä kovasti, mutta taas tulee sama juttu. Tosin siinäpähän tulis rohkeutta lisää.

En nyt jaksakkaan kirjoittaa mitä kaikkea kirjan mukaan pitää huomioida. Jos kiinnostaa niin lukekaa kirja itse. Loppupelissä se on aika pienistä asioista kiinni, mutta koiralle ne on isoja.

 

Nyt muuten luen taas hyvää kirjaa. Piti käydä kirjastossa lainaamassa koulukirjoja, mutta mukaan tuli enemmän koirakirjoja. ;) Elikkäs Agility alkeista huipulle, Pertti Vilander ja Hannele Nykänen.

Tässä vielä kuva Eldasta jonka eilen kynäsin taas lyhyeksi.